در مطالب گذشته خواندیم که چگونه نوع بافته شدن پارچه و رنگآمیزی الیاف مورد استفاده هنگام بافت پارچه یا چاپ زدن روی سطح پارچه بافته شده، میتواند تعیین کننده و بهوجود آورنده طرح و بافت در پارچه باشد. بهعلاوه فرایندهای شیمیایی متعددی در روند تولید یک پارچه طرحدار و دارای بافت میتواند انجام شود. این اقدامات زمانی که در فرایند تولید پارچه انجام میشود تا حد زیادی ماهیت و ویژگیهای الیاف را چه طبیعی باشند و چه مصنوعی تغییر میدهد.
برای نمونه، یک پارچه پنبهای طرحدار براق را با یک پارچه پنبهای طرحدار مات مقایسه کنید. پارچههای پشمی مات جلوهای صاف با رنگهایی مات دارند که نور را جذب میکنند، در حالیکه در نوع براق، رنگهایی با درخشش و برق بیشتری جلوه میکنند و زندهتر دیده میشوند که جلوه شیک و لوکستری را بهوجود میآورد و این بهدلیل انعکاس نور توسط سطح براق پارچه است. حال بهنظر شما لازم نیست که پارچه پردهای خانه خود را که از نوع مات است با نوع براق آن عوض کنید؟! البته این کار اگرچه بر زیباتر شدن جلوه پردهها تاثیر دارد اما معایبی نیز دارد و آن این است که پردههایی با پارچه براق زودتر چروک میشوند و دلیل این اتفاق آن است که در فرایند براق کردن پارچه ویژگیهای پارچه تغییر میکند و انعطافپذیری آن تا حد زیادی کاهش مییابد. اگر تمایل دارید بدون هزینه زیاد پردهای براق و زیبا داشته باشید، طوریکه معایب پارچه پنبهای براق را نداشته باشد، بهترین جایگزین نوعی پارچه کتانی ظریف و براق است.
ظرافت یا دوام؟
برخی از پارچههای مصنوعی دوام بیشتری نسبت به معادلهای طبیعی آنها دارند. برای مثال پارچههایی از ابریشم مصنوعی شرایط نگهداری آسانتری از قبیل شستوشو و اتو کشیدن نسبت به انواع طبیعی آن دارند. هرچند که باید توجه کنید بسیاری از الیاف و پارچهها که برای تولید آنها اقدامات خاصی صورت گرفته است به توجه و مراقبت بیشتری نسبت به الیاف طبیعی نیاز دارند. این نوع پارچهها برای استفاده در شرایط خاص یا برای موارد دکوراتیو و غیرکاربردی مناسب هستند. بهطور کلی موارد استفاده این نوع پارچههای خاص و حساس بسیار محدود است. برای مثال پارچههای پنبهای براق برای شیدهای رولی مناسب نیستند زیرا سفت شدن پارچه مقدار زیادی از براقی آن را از بین میبرد. همچنین پیویسی نمیتواند برای دوخت یک شید رومن (مدل رومی) استفاده شود.
پارچههای موآره (Moiré)
پارچههایی که به این صورت تولید میشوند، دارای طرحی هستند که با تکان خوردن پارچه، جهت آن و شدت تابش نور روی آنها تغییر میکند و بهصورت و رنگ دیگری دیده میشود. این پارچههای زیبا طی فرایند بسیار طولانی و دشوار و تحت فشار و حرارت بالا تولید میشوند. در اصل پارچههای ابریشمی تافته، از پارچههای موآره هستند. همچنین امروزه پارچههایی که ترکیبی از پنبه و ویسکاس تولید میشوند نیز موآره محسوب میشوند. تکنیک تولید این پارچهها بهصورت سایهدار است. پارچههایی که تحت فرایند موآره قرار میگیرند دارای عمق بیشتری نسبت به انواع اصلی و خام آنها هستند و از لطافت زیادی برخوردارند. در پارچههای موآره تنوع زیادی از لحاظ کیفیت وجود دارد.
پارچههای شفاف
پارچههایی که نور را از خود عبور میدهند مانند پارچههای توری، موسلین و ترگالین میتوانند بهطور گسترده به دو گروه تقسیم شوند. انواع مختلف این نوع پارچهها بر اساس متدهای مختلف تولیدشان از یکدیگر متمایز میشوند. اغلب زیباترین پارچههای شفاف و عبوردهنده نور از الیاف طبیعی مانند پنبه و ابریشم بافته میشوند. نوع دوم پارچههای شفاف انواع حریرهایی هستند که از الیاف مصنوعی ساخته دست بشر تولید میشوند. در این نوع پارچههای حریر هم بافت ساده وجود دارد و هم بافتهای طرحدار. این گروه از پارچههای شفاف بسیار بادوام هستند و نگهداری از آنها بسیار ساده است.
این پرده ساده که از جنس موسلین است. بدون اینکه هیچگونه تکنیک خیاطی خاصی برای دوخت آن استفاده شده باشد، بسیار زیبا و باشکوه جلوه میکند و این به دلیل ماهیت زیبایی است که این پارچه شفاف و با ارزش دارد.
در این تصویر نوارهایی از پارچههایی که کیفیتها و ویژگیهای مختلف دارند دیده میشود که برای تولید هر کدام مراحل و فرایندهای خاصی انجام شده است. برای مثال نوارهای زرد و سفید و آبی پارچههای پیویسی هستند که بهمقدار زیادی ضدآبند. نوار کرم رنگ، پارچه کتان براق است که جایگزین خوبی برای پارچههای پنبهای براق است و نوار سبز که نمونهای از یک پارچه نایلونی است.
تغییر شکل دادن پارچهها
انتخاب پارچهای که دقیقا متناسب با نیاز شما باشد تا اندازهای دشوار است؛ باید دقیقا بدانید چه میخواهید و در مورد رنگ و بافت پارچه مد نظر خود ذهنیتی روشن داشته باشید اما حتی در این حالت هم یافتن آنچه میخواهید دشوار است. توصیه ما این است که از سلیقه و خلاقیت خود استفاده کنید و با ترکیب و تغییر در پارچههای مختلف، پارچه مورد علاقه و منحصر به خودتان را بهوجود آورید طوریکه تا حد زیادی متناسب با نیازهای شما باشد.
با مقداری خلاقیت و تخیل قوی بههمراه قدری ذوق و داشتن اطلاعات کاربردی در این زمینه میتوانید بهراحتی پارچه دلخواه خود را به دست آورید. با توجه به بافتهای مختلف و طرحهای متنوع پارچهها اینکار میتواند بسیار جالب و پرماجرا باشد و نتیجه کار بستگی به سلیقه شما و میزان توجه شما بهنحوه انجام کار دارد.
هرچه اطلاعات و دانش شما در مورد پارچههایی که در پروژه از آنها استفاه میکنید بیشتر و کاملتر باشد احتمال موفقیت و رسیدن به نتیجهای مطلوب برای شما بیشتر خواهد بود. همچنین زمانی که پارچهها را در دست میگیرید و شروع به انجام کار بر روی آنها میکنید، به نتایج و تجربیات جدیدی دست مییابید؛ برای مثال میتوانید ببینید که چگونه یک پارچه بدون جذابیت در کنار پارچهای که با آن تضاد دارد جذاب و چشمگیر جلوه میکند؛ یا نور چگونه توسط رنگهای متنوع به زیبایی در فضا منتشر میشود. همچنین شما در صورت تمایل اگر صلاح دیدید میتوانید از پشت پارچه بهجای روی اصلی آن استفاده کنید. توصیه میکنیم برای اینکه زودتر در این زمینه به مهارت برسید در هنگام انجام پروژههای ترکیب پارچه تجربیات جدید خود را بنویسید.
اگر قصد دارید چیزی را بهوجود آورید که در عین کاربردی بودن اصالت خود را نیز داشته باشد، ویژگیهای اصلی هریک از پارچههای مختلف مورد استفاده را نادیده نگیرید.
متد و روشهای خود را با هر پروژه جدیدی که در ذهن دارید سازگار و منطبق کنید و یک قاعده و تکنیک را برای همه پروژهها بهکار نگیرید. در مطالب بعدی بهصورت مفصل در خصوص انواع کنار هم قراردادن پارچهها و خلق ترکیبی مطابق با نیاز هر فرد صحبت خواهیم کرد.
زمانیکه تکههایی از پارچههایی با طرح و رنگ متنوع را مطابق با سلیقه خود کنار هم قرار میدهید نتیجهای حاصل میشود که میتواند برایتان رضایتبخش و دوستداشتنی باشد. در حقیقت میتوانید با بازی با طرحها و بافتهای مختلف آنچه را که واقعا میخواهید بیافرینید.